Strona główna/Aktualności/Roślinna Kuchnia Społeczna

Roślinna Kuchnia Społeczna

14 Października 2021

Poznaj kuchnię zero waste

Podczas spotkania będziesz miał okazję spróbować różnych potraw wegańskich i poznać przepisy na to, jak je samodzielnie przygotować.
Dzielimy się tym, co dobre. Zachęcamy do tego, aby na spotkanie zabrać przygotowaną przez siebie wegańską potrawę, której będą mogli spróbować inni.

Podczas wydarzenia będzie okazja do wysłuchania ciekawych wykładów, o których wkrótce udzielimy więcej informacji!
UWAGA: wszyscy proszenie o przyniesienie swoich sztućców, naczyń, talerzy, kubków, unikamy plastiku, #zerowaste #lesswaste
Potrawa WEGAŃSKA to potrawa 100% roślinna, bez jakichkolwiek składników odzwierzęcych: mięsa i jego przetworów, mleka i jego pochodnych, jajek, żelatyny, koszenili, miodu itp.
Robimy to razem
- Inicjatywa EKOszutka
- Stowarzyszenie Wolnej Herbaty
- Paśnik Śląski
- Warzy warzywa, czyli co w kuchni strzyga
- Miejski Dom Kultury Koszutka
- Centrum Aktywności Młodzieżowej Kopernika 14
- Urząd Miasta Katowice
Projekt jest finansowany z konkursu Stowarzyszenia MOST oraz UM Katowice w ramach projektu partnerskiego dofinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014 - 2020 Działanie 9.1. Aktywna integracja pn. „Centrum Aktywności Młodzieżowej".

Prowadzenie

Prowadząca - Paulina Matysek - aktywistka prozwierzęca, weganka, autorka bloga kulinarnego Warzy warzywa, czyli co w kuchni strzyga. Paulina przyjedzie do nas z warsztatami z roślinnej kuchni zero waste.
Absolwentka Kolegium Nauczycielskiego w Bytomiu na kierunku Edukacja Artystyczna w zakresie sztuk plastycznych i muzycznych. Liderka projektów kulturalnych. Animatorka kultury.
Od kwietnia 2016 roku prowadząca autorską Pracownię plastyczną "Na winklu", działającą przy Siemianowickim Centrum Kultury - Zameczek. Współzałożycielka, wokalistka i kompozytorka projektu muzycznego Strzyga!
Podczas warsztatów kulinarnych z roślinnej kuchni zero waste dowiemy się jakie zasady wprowadzić, aby unikać marnowania żywności oraz przygotujemy kilka potraw z wykorzystaniem resztek takich jak czerstwe pieczywo, resztki zieleniny, grzybów czy nawet wody z gotowania ciecierzycy. Dowiemy się również, dlaczego to kuchnia roślinna jest najlepszym wyborem dla planety oraz jak się za nią zabrać. Warsztaty poprowadzi weganka, autorka bloga kulinarnego Warzy warzywa, czyli co w kuchni strzyga.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, nie zapomnijcie się zapisać na wydarzenie! Ze względów pandemicznych obowiązuje ograniczona liczba miejsc i niezapisane osoby nie będą mogły wejść na wydarzenie.

Kiedy

  • 14 października godz. 17.00

Zapisy

do góry
50 lat minęło jak jeden dzień. Obchodzimy 50 lecie istnienia MDK i już teraz zapraszamy na cykl wydarzeń związanych z nasza rocznicą!